Ege Çelik'te 314 Kişi İşten Çıkarıldı
Ege Çelik’te, kriz bahane gösterilerek toplu kıyım yaşandı, 314 kişi işten çıkarıldı. Fabrikada bir süredir işçilere ağır çalışma koşulları ve hak gasplarına razı olmaları dayatılıyor razı olmayanların işten atılacağı söyleniyordu.

134 işçinin resmen “kovulduğu” fabrikada, işten çıkarılan işçilerin hemen hepsinin ortak özelliği 2002’de gasp edilen hakları için fabrikaya dava açması ve ücretsiz izin dayatmasını kabul etmemeleri.

 

Evlere belge yolladı
Ege Çelik patronu işçilere “Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik kriz fabrikamızı da etkilemiştir, ben de bu yüzden bu sıkıntıyı aşana kadar ücretsiz izin ve diğer uygulamaları kabul ediyorum” içerikli dilekçeler hazırlayarak imzalatmak istemiş ancak bir grup işçi, kağıtları imzalamayı reddetmişti. Patronun bir hafta sonra noter onaylı bir belge göndererek ‘bu dilekçeleri imzalamadıkları takdirde işlerine son verileceğini’ söylemesinden iki gün sonra işçiler “Yaşanılan global krizden zarar görmeden çıkmaya yönelik olarak fabrikada uygun gördüğümüz çözüme uymadığınız ve çözüm yolu bırakmadığınız için” denilerek işten atıldı.

2001 krizinden sonra da Ege Çelik’te benzer bir olay yaşanmış, o zaman patron girdi-çıktı yaparak işçilerin ücretlerini yarıya düşürmüştü. Bu uygulamayı kabul etmeyen işçileri işten çıkaran patrona Türk Metal yöneticileri de yardım etmişti.

 

 
 

BAMİS Kuruldu!