Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İşçilerinden Yemekhane Eylemi
Uludağ Üniversitesi İşçilerinden Yemekhane EylemiDevrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), eşit, nitelikli ve sağlıklı yemek talebiyle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi yemekhanesi önünde bir eylem gerçekleştirdi. Taşeron şirket yetkililerinin işçilerin üzerine yürümesi ve tehdit etmesine rağmen öğle arasında gerçekleştirilen eyleme 200'den fazla işçi katıldı.

 

İşçiler adına Dev Sağlık-İş işyeri temsilcisi Fikret Sarıgül'ün okuduğu basın açıklamasında taşeronlaştırmanın çalışanlar arasında eşitsizliğe yol açtığı belirtildi. İşçilerin, aynı işyerinde, benzer işlerde çalıştıklarını ifade eden Sarıgül, buna rağmen, farklı yemekhanelerde, sağlıksız ve niteliksiz yemek yemek zorunda kaldıklarını söyledi. Taşeron sağlık işçileri olarak eşit işe karşılık eşit çalışma koşulları talep ettiklerini belirten Sarıgül, tüm sağlık çalışanlarının aynı koşullarda çalışma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) da destek verdiği eylemde, işçiler yemek yemeyip, simit ve ayran yiyerek tepkilerini gösterdi.

Basın açıklamasının tam metnini aşağıda sunuyoruz:

Basına ve kamuoyuna

Eşit, nitelikli, sağlıklı koşullarda yemek istiyoruz!

Ülkemizde yoğun olarak yaşanan taşeronlaştırma beraberinde birçok sorunu da getiriyor. Taşeronlaştırma, güvencesiz çalışma koşulları, çalışanlar arasında eşitsizlik, iş barışının bozulması, aynı işe farklı ücretlendirme gibi birçok sorunlar doğururken çalışanların yemek koşullarına da farklı uygulamalar getirmektedir. Aynı işyerinde eşdeğer işlerde çalışmamıza rağmen, farklı yemekhanelerde sağlıksız, niteliksiz, soğuk ortamda, tarihi geçmiş ürünlerden yapılmış yiyecekler yemek zorunda kalıyoruz. Biz bu koşulların düzeltilmesi için daha önce de girişimde bulunmuş ve hastane yönetimine toplu dilekçeler sunmuştuk. Girişimlerimize herhangi bir karşılık verilmediği için Tarım il müdürlüğüne şikâyette bulunmuştuk. Bu girişimlerimiz sonucunda müfettişlerin incelemeleriyle yemekhane şirketinin sözleşmesi iptal edilerek yeni bir firma ile anlaşılmış ve 4 ay süre ile daha uygun ve sağlıklı yemek verilmiştir. Fakat 4 ay sonra yeniden eski firma ile anlaşılınca eski uygunsuz ve sağlıksız uygulamalara geri dönüldü. Biz taşeron sağlık işçileri olarak, yaptığımız eşit işe karşılık eşit çalışma koşulları talep ediyoruz ve sağlıklı ortamda nitelikli yemek istiyoruz. Taşeron işçisi sağlık çalışanıdır ve her sağlık çalışanı aynı koşullarda çalışma hakkına sahiptir.

Buradan üniversite yönetimine sesleniyoruz; yemekhanelerimizde ki ikili uygulamalar kaldırılsın, yemekhane koşulları derhal düzeltilsin. Bizler taleplerimize duyarsız kalındığı takdirde yasal müdahale olanaklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı ve yetkili mercilere başvuruda bulunacağımızı buradan üniversite yönetimine, basına ve kamuoyuna duyuruyoruz.

DİSK / Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası

 
 

BAMİS Kuruldu!