Toplu İşten Çıkarmalara Sessiz Kalma

KapananFabrikalarBasinAciklaması-30062016-Cerkezkoy-3

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası olarak 30.06.2016 günü sendikamızın Çerkezköy temsilciliğinde Çerkezköy-Çorlu hattında yaşanan toplu işten çıkarmalara karşı basın açıklaması gerçekleştirdik. Çok sayıda işçinin destek verdiği basın açıklamasında sendika temsilcimiz Fahri Koçan tarafından yapılan açıklamada, toplu işçi çıkarmaların sermayenin saldırılarının bir boyutu olduğunu, esas olarak asgari ücrette yaşanan yükselmenin bedelinin yine işçilere ödettirilmek istendiği ve sermaye tarafından kıdem tazminatının kaldırılması ve kiralık işçiliğin uygulanması hazırlıklarının yapıldığı vurgulandı. Sermayenin son dönem geliştirdiği topyekün saldırı (kıdem tazminatının kaldırılmaya çalışılması, kiralık işçilik, bireysel emeklilik sisteminin zorunlu tutulması ve iş mahkemelerine başvurmanın önünün tıkanması gibi uygulamalar) planına karşı işçilerin de haklarına sahip çıktığı topyekün bir direniş hattının oluşturulması gerektiği belirtildi. Bunun içinde işçilerin öz örgütü olan BATİS-BAMİS sendikalarında buluşmaları çağrısı yapıldı.

Okunan basın açıklaması metni aşağıdaki gibidir.

BASINA VE KAMUOYUNA
2016 itibarıyla Tekirdağ, Çerkezköy, Çorlu hattındaki; Arbul Tekstil, Arçelik, Yünsa, Altınyıldız, Eroğlu Tekstil, Altın İplik, Akben Tekstil, Yılka Tekstil, Sanko Tekstil isimli fabrikalar işçilerinin tamamını ya da büyük bir kısmını işten çıkarttı.

BATİS Sendikası olarak işten çıkartmaların iç yüzünü araştırdığımızda çarpıcı bilgiler elde ettik.
2016 başından itibaren kiralık işçi yasasının ve kıdem tazminatlarının fona devredilmesi, asgari ücretin AGİ(Asgari geçim İndirimi) dahil 1300 TL olacağı konuşulmaya başlanmasıyla beraber, her yıl başından itibaren zam yapmamak için kriz var havası yaratıp işçileri asgari ücret seviyesindeki maaşa mahkûm eden patronlar bu yıl başından itibaren iktidarın da işçi sınıfının kazanılmış haklarına saldırmasıyla birlikte bir adım ileri giderek yok pahasına çalıştırdıkları işçilerin maaş, mesai, kıdem tazminatı gibi haklarını gasp etmeye başladılar. Aynı zamanda üretimde bir daralma olmamasına rağmen işçi çıkarmalarla işçilik maliyetlerinin azaltılması hedeflenmektedir. Bu da 3 kişinin yapacağı işin bir kişiye yüklenmesi anlamına gelmektedir.

2016 başından itibaren Arbul Tekstil, Yılka Tekstil komple iş durdurdu. Altın İplik, Akben Tekstil, Sanko Tekstil işçilerin tamamını işten çıkartacağını söyledi. Yazımızın başında belirttiğimiz fabrikalardan Arçelik, Yünsa, Altın Yıldız, Eroğlu Tekstil, Sanko Tekstil fabrikaları en az 400 kişilik toplu işten çıkarmalar yaptı. Bu iş yerleri İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde en ön sıralardaki şirketler. Bu toplu işten çıkarmalar sırasında işçilere “Aman bir yere gitmeyin, bir yere başvurmayın 1 ay sonra sizi işe geri alacağız.” denmek suretiyle işçilerin tepki vermesi engellenmektedir.
Ancak sermayedarlar için Türkiye’nin en büyüğü olmaları yetmemekte daha da fazla kar elde etmek istemekteler.

Patronlar kriz var havasını yaymak için işi biraz yavaşlatıyor, ardından birer ikişer işçileri kapının önüne koyuyor. Çoğu sendikalı ancak sınıf bilincine ulaşmamış örgütsüz işçiler “Kriz var, patronun işçi çıkartması normal.” diyor. Hatta “Fabrikayı kapatıyor. Yapacak bir şey yok.” diyenler de var. Ancak burada patronlar çıkışlarla ya da iş durdurmayla ilgili işçiye sanki geçerli bir nedeni varmış gibi davranıyor hatta işçilerin karşısına geçip yalandan hüngür, hüngür ağlayan patronlar da var.
Ancak patronlar devlet kurumlarına çıkışlarla ilgili çoğu zaman doğru bildirim yapmamaktadır.

BATİS Sendikası olarak başta yukarıda isimlerini saydığımız fabrikaların işçileri olmak üzere emeğiyle geçinip, onuruyla yaşayan işçilere işten çıkartılmalarla ilgili patronlardan değil, işçi sınıfının örgütü olan sendikalardan bilgi almaları gerektiğini hatırlatıyor; gerçek dışı nedenler öne sürüp işçilerin karşısında yalandan ağlayarak bir taraftan işçi çıkartıp diğer taraftan servetine servet katan patronlardan hesap sormak için tüm emekçileri BATİS Sendikası üyesi olmaya davet ediyoruz.

İŞ, EKMEK, ADALET!
İŞTEN ATMAK YASAKLANSIN!
İŞ, EKMEK, YOKSA BARIŞ DA YOK!

BAĞIMSIZ TEKSTİL İŞÇİLERİ SENDİKASI(BATİS)
ÇERKEZKÖY TEMSİLCİLİĞİ

KapananFabrikalarBasinAciklaması-30062016-Cerkezkoy-5